Hoe om te gaan met betonmarmer?

Wat is betonmarmer/ betonlook

Betonmarmer of wel marmorino floor genoemd, is een natuurproduct. Het is een poederachtig mengsel van gemalen marmer, gebluste kalk en microcement. Dit van nature witte poeder wordt aangemaakt met PU kunsthars tot een makkelijk smeerbare pasta. De pasta is wit en kan met vloeibare toners op kleur gebracht worden. Dit kan een kleur zijn uit de uitgebreide reeks van kleuren van de fabrikant maar het kan ook een RAL kleur of NCS kleur zijn.

De voorbereiding

Om het betonmarmer goed te laten hechten op het oppervlak wordt dit eerst voorzien van een hechtprimer. De keuze  van de primer hangt af van de situatie. Een dunne laag microprimer voor glad gestucte  wanden en een van de primers in poedervorm voor hechting op tegelwanden of – vloeren of  plaatmateriaal.

Het aanbrengen van betonmarmer

De aangemaakte betonmarmer pasta  wordt met een Italiaans stucspaan, met afgeronde kanten, aangebracht over de hechtprimer heen. Dit gebeurt in 2 dunne lagen waarbij er met het spaan in vloeiende bewegingen wordt gewerkt

marmerstucspanen     . betonmarmer

 

na de tweede laag wordt het betonmarmer met de ronde kanten van het spaan gepolijst. Zo ontstaat de typische betonmarmer afwerking.

betonmarmer

Iedere aanbrenger heeft zijn eigen manier van werken en zet als het ware zijn handtekening op de vloer.

 

Onderhoud betonmarmer

Zoals de naam al aangeeft is een betonmarmer vloer een semi natuurstenen vloer. Zowel beton als marmer zijn poreus en hygroscopisch en dus gevoelig voor intrekkend vocht en vuil. Om de vloer tegen vlekken te beschermen moet de vloer gesealed worden. Dit gebeurt met vernis op PU basis. De vernis vormt een  barriere maar net als bij natuursteen moet er wel zorgvuldig met de vloer worden omgegaan. Vloeistoffen zoals water, wijn of koffie moeten zo spoedig mogelijk verwijderd worden om binnen dringen in het betonmarmer te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *