Wat is marmerstuc?

Geschiedenis marmerstuc

Wat is marmerstuc? Marmerstuc is een millenia oud product. Je vindt het al terug in de Griekse en Romeinse oudheid. Marmerstuc, marmorino op zijn Italiaans is een product bedoeld om marmer te imiteren daar waar het gebruik van echt marmer te kostbaar is of technisch onmogelijk. Je vindt het terug in badhuizen en tempels, maar waarschijnlijk werd het ook in huizen toegepast.

In de Renaissance, de periode waarin de kennis en kunde uit de klassieke Oudheid als het ware werd herontdekt, ontstond er ook weer belangstelling voor marmerstuc. De beroemde Italiaanse Renaissance architect Palladio maakte in zijn ontwerpen veelvuldig gebruik van marmorino. In de streek rond Vicenza de Veneto zijn nog diverse palazzi van de hand van Palladio te bewonderen.

Sinds de Renaissance is marmerstuc niet meer verdwenen uit de architectuur. Met name in Zuid Europa zie je marmerstuc terug in huizen, restaurants , hotels etc. De focus in Noord Europa heeft altijd meer gelegen op lokaal verkrijgbare producten zoals verf, baksteen, gips en kalk. Sinds het voor iedereen mogelijk is om te reizen en te ontdekken is er meer vraag gekomen naar producten uit compleet andere bouwtradities dan de onze. Voorbeelden daarvan zijn tadelakt leemstuc en marmerstuc.

Marmerstuc Palladio   Marmerstuc Palladio   marmerstuc Palladio

 

Marmorino

Marmerstuc wordt door Italianen marmorino genoemd. Vrij vertaald klein marmer, gemalen marmer. Het is een makkelijk smeerbare pasta die bestaat uit gemalen marmer, gebluste kalk en water. Marmerstuc wordt al sinds mensenheugenis op dezelfde manier geproduceerd en kan dan ook met recht het predikaat duurzaam voeren.

Hoe wordt marmerstuc gebruikt?

Marmerstuc werd vanoudsher gebruikt daar waar het gebruik van echt marmer technisch niet mogelijk was of waar het gebruik van marmer te kostbaar werd. Marmerstuc wordt met een speciaal Italiaans stucspaan aangebracht. Dit is een stucspaan met afgeronde kanten.

marmerstuc aanbrengen   marmerstuc    marmerstucspanen

 

Het marmerstuc wordt in 2 a 3 dunne lagen aangebracht. Met de ronde kant van het stucspaan wordt de wand vervolgens gepolijst. Zo ontstaat de karakteristieke look van marmerstuc. Marmerstuc is van nature poreus en om te voorkomen dat vuil en vocht binnen trekken moet het met was, vernis of vlekstop beschermd worden.

Types marmerstuc

Er zijn veel verschijningsvormen van marmerstuc en er worden steeds nieuwe varianten op de markt gebracht.

Klassiek marmerstuc/marmorino classico

Dit is de meest authentheke variant van marmerstuc. De korrelgrootte van het marmerslijpsel is 500 mU. Het verkregen effect van de afwerking is mat/glanzend

klassiek marmerstuc   wat is marmerstuc

Venetiaans marmerstuc/grassello lucido

Dit is de meest exclusieve variant van marmerstuc. De korrelgrootte van het marmerslijpsel is 100 mU. De pasta is superglad en het effect van de afwerking is hoogglans. Dit is ook de meest arbeidsintensieve variant. Het uitpoetsen van het marmerstuc tot een spiegelgladoppervlak is een ware kunst.

venetiaans stucwerk   Venetiaans marmerstuc

 

Mat marmerstuc/ betonlook stuc

Dit is het meest grove marmerstuc in ons assortiment. De korrelgrootte van het marmerslijpsel is 600 mu. Het effect van deze wandafwerking is stoer en mat. Mat marmerstuc past prima in de retro/Scandinavische woontrend die nu zo populair is.

wat is marmerstuc mat   woonbeton badkamer

Wil je meer lezen over Venetiaans en ander Italiaans stucwerk dan is deze site erg interessant https://www.stucadoor-weetjes.nl/stucwerk/venetiaans-stucwerk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *