Kalkgebruik door de eeuwen heen

Hoe wordt kalk gebruikt?

Kalk wordt al sinds mensenheugenis gebruikt in de bouw. De oude Egyptenaren gebuikten het, de Romeinen, in de renaissance werd het veelvuldig gebruikt. Andrea Palladio is een van de bekendste  Italiaanse Renaissance architecten die kalk in zijn ontwerpen gebruikte. Ook nu wordt kalk nog volop toegepast.

kalk stuc   kalkgebruik Palladio

 

Fresco’s

Fresco betekent vers  en dat houdt verband met het feit dat de schilderingen in een natte verse kalk gemaakt worden. De schildering wordt snel en met vakmanschap gemaakt. Er moet snel gewerkt worden omdat het kalk de kleurstof absorbeert en de kleuren makkelijk uitlopen in de natte kalk. Als de kalk is opgedroogd ontstaat er een harde gekleurde korst die bestand is tegen weersinvloeden.  De kunstenaar moet in 1 keer de tekening goed opzetten. De natte kalk kan maar een beperkte hoeveelheidkleurstof opnemen. Als de kalk eenmaal is opgedroogd valt de aangebrachte verf er zo van af.

fresco
fresco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *